Want to help?


Up


Sorry! This page has not been translatet to english yet.

Innsamlinga Lastebil-Traktor og Redskaper til Haydom Lutheran Hospital Tanzania

Siden starten Januar 1998 har me nå samla inn kr. 7 000 000 (kr. 990 000 av desse fra Norad) då me kjøpte den nye 6-hjulsdrevne Scania-lastebilen med kran og vinsj til kr. 1 248 000 i 1999.

Ingen innsamlingspenger blir brukt til administrasjon og reiser da me betaler alt dette sjølv.

Haydom-sykehuset i Tanzania er stort, ca.500 000 mennesker betjenes av dette sykehuset fra store områder.

Den norske legen Dr. Ole Halgrim Evjen Olsen som hadde vore i Haydom over 30 år, døde av kreft 31.mai i 2005. Kona Kari Olsen står fortsatt på for fullt i Haydom. Og i desember 2005 var 3.generasjon Dr. Olsen på plass som sjef på Haydom. Øystein Evjen Olsen med kone og barn. Øystein er født på Haydom.

Det er ein opplevelse å få væra med og arbeida og reisa til Haydom. Få lov å væra medmenneske og få lov å hjelpa andre folk som ikke har det så godt som oss.

Sykehuset har også eit stort gardsbruk på 57 000 mål. Her dyrker dei korn-mais-bønner og solsikker og her har me engasjert oss sterkt. Målet med å drive gardsbruket er å pløye overskudd tilbake til sykehuset slik at desse fattige folka skal slippe å betale 33 % egenandel for å være pasientar på dette sykehuset. Norge er verdens beste land å bo i, Tanzania er nummer 160.

Det er ein opplevelse å få væra med og arbeida og reisa til Haydom. Få lov å væra medmenneske og få lov å hjelpa andre folk som ikke har det så godt som oss.

Då eg kom til Haydom den fyrste turen desember 1997 fekk me sjå ein 25 år gammel traktor og noko som dei kalla ein plog som var 30 år som sto uvirksom utenfor verkstaden. Ingen penger til reparasjon og ingen penger til å kjøpa nytt.

Siden den gang er ca. 4500 mål lagt under plogen (1999-2005) og dette er fantastisk gildt å få driva på med.
 

 • Me har levert :
  • Scania lastebil, 6-hjulsdrift (ny)
  • 3-aksla lastebiltilhenger (ny)
  • 6 traktorer ( 5 nye og 1 brukt )
  • Caterpillar 307c, 8-tonns gravemaskin (ny)
  • Toyota Haylux Pic up (ny)
  • 2 4-skjærs ploger
  • 2 horver
  • 4 såmaskiner
  • 4 tilhengerer
  • Veiskrape, bakskuffe, forhauster, høyvender og beitepusser som slår gras.

 

ImageEg kjøpte en ny Caterpillar 307 c, 8 tons gravemaskin til 680 000 kr i 2005. Denne er til store hjelp når me graver ut store vanndammar, lagar tersklar og kanalar for å stoppa jorderosjon ved store nedbørsmengder. Den går også på store veiarbeidsjobber for det Tanzanyanske veivesenet, Tanroad. Dette er den eneste gravemaskinen i Haydom.

NRK fjernsynet laget i januar 2006 eit faktorprogram om mitt engasjemang i Haydom. Programmet finnes på http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/163696.

 

Mye av utstyret vert levert i havnebyen Dar-es-Salaam. Når me etter mange papir og mange dager klarer å få klarert ut dette, har me 2 lange dager og 100 mil på afrikanske veger å kjøra. Men dette er nokre fantastiske opplevelser å få væra med på.

Haydom-innsamlinga har nok blitt mykje større enn eg såg for meg i 1997 og tatt mykje meir tid, penger og krefter fra meg enn eg hadde rekna med. Alt kan imidlertid ikkje reknast om i penger. Å få væra med og hjelpa er fantastisk.

Økonomisk er eg hardt ute og kjører med innsamlinga. I og med at eg stadig må ha inn penger for å klara å betala nytt utstyr som eg kjøper.

Eg må bare stå på og eg har tru på att dette skal gå bra.

Derfor er eg svært takknemlig dersom du ser syn på å væra med på eit bidrag til det nye utstyret som nå er kjøpt..

 

Med stor velvilje fra min arbeidsgiver reiser eg på min tur nr.13 til Tanzania den 01.05.2008 og skal få lov til å hjelpa Tanzanianerne (uten lønn selvfølgelig) i 10-15 dager.

Eg skal i denne perioden også ta imot norske folk som kommer til Haydom for å væra med og arbeida, og som også får sjå dette fantastiske prosjektet vårt i Afrika..

 

PÅ FORHÅND: TUSEN TAKK

 


Copyright © 2008 Ingar Kvia